beats by dre cheap

Potrošena guma + mikrovalka = gorivo!

Dosad smo čuli na tucet alternativnih metoda dobivanja automobilskog goriva iz kojekakvih sirovina – od životinjskih ostataka, do piljevine pa čak i izmeta, no ova posljednja doista nas je osupnula.

Američki istraživač Frank Pringle, među kolegama poznatiji kao 'čovjek mikrovalka', osmislio je briljantan način za dobivanje dizelskog goriva iz iskorištenih automobilskih guma. On bi ih, naime, pod vakuumom strpao u mikrovalnu pećnicu te spalio jednom od 10.000 frekvencija kojima se mikrovalovi emitiraju.

Ovako spržena 14-colna guma navodno bi se trebala pretvoriti u 4,5 litre dizela, tri kilograma ugljične prašine, 15 kubika gorivog plina i kilogram visokokvalitetnog čelika. I to sve za trošak električne energije od 2,5 kune po gumi.

Za sada je riječ tek o teorijskom rezultatu, a Frank Pringle priznaje kako je potrebno još mnogo vremena, novca i istraživanja kako bi se uočile sve prednosti i potencijalne ekološke mane ovakvog pretvaranja istrošenih guma u gorivo. Ipak, interes američkog ministarstva za energiju, te tamošnjih sveučilišnih istraživača pokazuje da gdje ima dima možda ima i vatre.

tportal.hr

KLIKNI ME!!!
http://oktavijan.blogger.ba
04/12/2007 15:54